Sunday, May 16, 2010

Pisahkan agama dan kehidupan??

Bismillah wal Hamdulillah..

Alhamdulillah setelah lama tidak merajinkan diri menulis diruangan ini, akhirnya semangat itu datang juga hari nie..

Hari nie nak cakap pasal pe? Sepanjang peninggalanku, terlalu banyak perkara yg berlaku, teramat banyak perkara yg menjengah fikiran ini. Pelbagai isu yg dimain-mainkan samada oleh media cetak, media elektronik termasuklah dalam facebook, friendster dll.

Tapi semua tue berbalik pada diri kita yg menerimanya. Terima dengan hati terbuka, bukan hanya menyalahkan pihak tertentu. Ada yg mengatakan isu-isu yang dimainkan hanya untuk kepentingan 'politik'. Terpulanglah pada individu tersebut.

Bila berbicara mengenai politik atau isu yang menjadi perbalahan dua pihak antara kerajaan dan pembangkang, ada pula suara yang mengeluarkan "awak tue cukup umur dah ke nak masuk bab politik nie?" Mengapa ye politik ini disempitkan maknanya oleh segelintir masyarakat. Contah, isu judi yang di'halal'kan oleh pihak tertentu. Bukan kita bantah sebab yang meluluskan tue berlainan fikrah perjuangannya dengan kita, tapi ia berkaiatan dengan soal agama. Adakah salah kita bersama menunjukkan bantahan terhadap mereka yang bermain-main dengan hukum yang ditetapkan Allah. Atau mengkin kita sekadar melihat dan menutup telinga sebab 'takutlah nanti kena tangkap', 'alahh..kita nie bebudak je lagi' atau 'ishh..tue masalah diorang la, bukan kena mengena dengan kita'.. Andai nanti diturunkan bala, Nauzubillah, adakah kita akan selamat. Sebab 'konon'nya kita takde kena-mengena. Jika dipersoalkan diakhirat apakah usaha kita untuk menyelamatkan saudara-saudara Islam yang pemikirannya, perbuatannya, akhlaknya diperintah oleh mereka yang jahil. Adakah kita mahu menjawab 'aku hanya membutakan mata dan memekakkan telinga tetapi aku tetap berpegang dengan agamamu'' atau 'aku cuba sedaya upaya memberi kefahaman dan menyebarkan kebenaran kepada mereka yang berada disekelilingku'. Fikir-fikirkanlah. Allah tak melihat hasil pada usaha seseorang tapi Allah lihat usaha yang dilakukan.


rasulullah dah berpesan..siapa yg berpegang pada al-qur'an dan sunnah-nya TIDAK AKAN SESAT


Masa jalan-kalan tengok komen kat facebook, terjumpa status seseorang mengenai rasuah. Ada sorang pengkomen memberi pendapat (nie copy paste):


pada pndapat aku rasuah wajar d halalkan untuk menggalakkan pertumbuhan pembangunan dalam sesebuah negara..misal contoh,kita lihat daripada sudut ekonomi..kerajaan yg menerajui sesebuah negara terpaksa membuat pelaburan d pasaran gelap contohnya dgn mnjual snjata api,dadah,memperdagangkan manusia utk pelacuran dan sebagainya lagii..ini smua ... mendekatkan individu kpada rasuah..aku percaya even mlysia nie pun mesti ada sumber duit dari jalan gelap yg d gunakan atas nama tujuan pembangunan negara.. Presiden Filipina Gloria Macapagal Arroyo menerajui kabinet Filipina selama dua penggal..spanjang tmpoh itu,Filipina duduk ranking paling tnggi d kalangan negara ASEAN dalam msalah rasuah...Arroyo mengamalkan corak pntadbiran dgn menerima rasuah dan meluaskan cara ini d kalangan pnjawat awam ngara filipina..dia masih memerintah filipina smpai skarang...tue pndapat aku r...

Rasa nak nangis baca komen tuh. Inikah pandangan seorang remaja Islam? Begitukah hujjah yg perlu diikuti. Dimanakah hujjah dari warisan yg nabi tinggalkan iaitu al-Qur'an dan Sunnah baginda.

"Dan janganlah kamu makan hartabenda kamu di antara kamu de
ngan batil dan kamu ajukan perkara itu kepada penguasa (hakim) dengan maksud supaya kamu makan sebahagian dari harta orang lain dengan dosa, sedangkan kamu mengetahui." (al-Baqarah: 188)

"Allah melaknati pemberi rasuah dan penerima rasuah dalam hukum." (HR al-Tarmizi, Ahmad & Ibnu Hibban)

"Termasuk memakan harta orang lain dengan cara yang batil ialah menerima rasuah/suap. Iaitu wang yang diberikan kepada penguasa atau pegawai, suapaya penguasa atau pegawai tersebut menjatuhkan hukuman yang menguntungkannya, atau hukum yang merugikan lawannya menurut kemahuannya, atau suapaya didahulukan urusannya atau ditunda kerana ada suatu kepentingan dan sebagainya."
(Lihat al-Halal Wal Haram Fil Islam, Dr Yusof al-Qardhawi)

Wajarkah jika dilaknat Allah demi pembangunan negara. ohh. Inilah dunia~

Jalan-jalan lagi jumpa status yang beberapa pengkomennya(komen sesama sendiri) seolah-olah sedang marah kepada seorang hamba Allah yg mengatakan SESAT kat kwan/mereka sendiri yg pakai seluar pendek (kurang dari lutut). Jadi saya hanya copy n paste jawapan/kesimpulan dari seorang pengkomen bertanggungjawab:

Islam itu dah menetapkan dengan jelas bahawa aurat bagi setiap lelaki adalah dari pusat sehingga ke lutut jadi apa lagi yang perlu dipersoalkan lagi...adakah kita sebagai seorang yang mengaku beriman mahu menolaknya...bersyukurkah kita???

Firman Allah SWT surah 'al-Ahzab ayat 36' :
"Dan tidaklah harus bagi orang-orang yang beriman, lelaki dan ... perempuan apabila Allah dan RasulNya menetapkan keputusan mengenai sesuatu perkara - (tidaklah harus mereka) mempunyai hak memilih ketetapan sendiri mengenai urusan mereka. Dan sesiapa yang tidak taat kepada hukum Allah dan RasulNya maka sesungguhnya ia telah SESATdengan KESESATAN yang jelas nyata."

contoh len dalam kitab 'SULLAM TAUFIQ' menjelaskan tentang org memakai seluar pendek...skali tidak fasik..sekiranya memakai melebihi 3 kali di hadapan org y tidak sepatutnye lihat akn menjadi FASIK..sekiranye dah fasik tidak boleh menjd wali nikah,saksi nikah,saksi hudud,saksi berjual beli dan sebagainye...


p/s (rasuah) : Mengapa perlu contoh dari selain al-Qur'an dan Sunnah Nabi? Bagusnya kita boleh bagi pandangan sesuka-hati. wahh. Hebatnya baru dapat nikmat berfikir, ikut sedap je nak luahkan.

p/s (seluar pendek): Dah taw hukum yang jelas,terang lagi nyata tapi masih buat. Bila ditegur marah, carut, maki. Si penegur pula kena. Mungkin caranya menegur tak patut, tapi sampai bila nak lakukan kesalahan yang sama sedangkan mereka itu jelasnya sudah taw hukum. Tukarlah cara berfikir. Jangan bila ditegur baru nak melenting dan sibuk nak menangkan diri sendiri. Sudah-sudahlah tue berbalah benda yang jelas halal dan haramnya.
p/s: (bnyaknye p/s huu). Bila ilmu agama dipisahkan dari kehidupan, inilah yang berlaku. Dah tak rasa takuuuut dgn azab Allah. Dah tak rasa maniiisnya syuraga Allah. Yang penting hidup se'enjoy' mungkin. Hidup jangan nak ikut budaya yang tah apa2. Hukum Islam tue indah dan sesuai dengan kehidupan sepanjang zaman. Jangan diperlekeh, jangan dipersenda dan jangan pandang rendah. Sesungguhnya untuk menyampaikan kebenaran itu sukar. Tapi seperti pepatah arab. Berkata benarlah walau kadangkala ianya pahit. Pepatah melayu pula: berani kerana benar!!

Ya Allah jauhkan kami dari azab-Mu~

Hamba ini masih kurang ilmunya. Minta teguran dan tunjuk ajar.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails