Wednesday, July 25, 2012

Belum Cukup Cukup Lagi

Bismillah wal Hamdulillah.


Baru-baru ni masa makan sambil sembang-sembang sikit dengan mak dan ayah. Sampailah masuk cerita bab arwah nenek dan atuk (belah mak). Rumah arwah nenek dan atuk sebelah dengan rumah kami. 


Mak cakap, "dulu nenek selalu bawa botol datang amek air" (sebab rumah kami ada air tapis tu).


Lepas tu masing-masing diam kejap. Kunyah-kunyah. Tapi otak duk fikir benda lain.


Tiba-tiba ayah tanya kat mak dengan suara perlahan, "ummi rasa..puas hati tak berbakti pada mak dengan ayah (merujuk pada arwah nenek dan atuk saya).


Mak diam. Saya yang jadi tukang dengar pun diam.


Ayah tengok mak, minta jawapan.


Mak tunduk. Kunyah-kunyah. "emm.." Hanya itu yang kedengaran.


Kemudian, memasing layan perasaan.
Hati ini terkedu sekejap. Sebanyak mana pun kita cuba nak balas jasa mak ayah, tetap rasa tak cukup. Tetap rasa tak akan pernah dapat membalas jasa mereka.


Selagi mereka masih ada di dunia ini, teruskan berbakti. Walau ada perkara yang tak kena pada hati, tetaplah kita hormati. Bila dah tiada nanti, teruskan doa jangan berhenti.


"Ya Allah Ya Tuhanku, ampunkanlah dosa-dosaku, dan dosa kedua ibubapaku, dan kasihilah mereka sepertimana mereka mengasihiku sejak kecil"


*Arwah nenek baik sangat, tak pernah rasanya naik suara atau kena marah.

*Arwah atuk tegas, maklumlah bekas polis, tapi sangat terkesan dengan semangat yang ada dalam dirinya. Kalau sembang, kita yang angkat bendera putih dulu. Tapi, macam-macam ilmu dapat. Lagi best, atuk penyokong tegar 'bulan' :)Dah 2 tahun lebih mereka meninggalkan kamii. Moga mereka bahagia disana. Amiin. Kami pula akan menyusul nanti.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails