Saturday, June 19, 2010

Penghidap HIV positif seronok menyebarkan virus HIV

Bismillah wal Hamdulilah.

Entry kali nie saya jumpa masa luangkan masa bersama cik facebook. Tak taw la samada info nie dah lama atau baru. Tak kisah la. Bagi yang belum pernah baca, sila baca dan berhati-hati lepas nie. Yang pernah baca pun, tak salah baca lagi. Mutolaah. Beware!

Ianya pernah ke udara di dalam Televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa, tapi apa gunanya, beliau telah merosakkan ramai orang awam yang tak berdosa. Jadi sila berhati-hati. Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih.

1. Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai dan menimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak.

2. Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan penagih.Terdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur & kemudiannya didapati HIV positif.
3. Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yg anda duduki. Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi “Welcome to the real world, you are now HIV positive’ . Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawaii jadi berhati-hati.

4. Di Georgia & Florida , ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempat mengembalikan syiling, mesin air minuman, jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling, mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.

5. Di restoran Burger King, pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos. Order di tempat lain.

Ini adalah nyawa anda. Sila ‘forward’ maklumat ini sebanyak mungkin kepada orang lain, especially orang yang anda cintai, anak anda dan sesiapa saja!

Dr Muhd Hishamuddin bin Abdul Halim
Professor & Head
Chemical Pathology Department
School of Medical Sciences
Universiti Sains Malaysia
Kubang Kerianp/s: Jauhilah dadah, jauhilah apa-apa yang boleh menjebakkan diri kepada najis dadah. berhati-hatilah dengan jarum penyuntik dadah. BELIA BENCI DADAH. Jangan libatkan orang lain bila diri dah merana akibat dadah. Bertaubatlah atas dosa-dosa yang telah dilakukan, jangan menambah lagi dosa yang bertimbun. Nastaghfirullahal'azim. Ampunkan dosa-dosa kami Ya Allah.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails